Achtergrond

Achtergrond Kiiking

 

Kiiking kunnen we het beste omschrijven als schommelen voor volwassenen. Het is echter iets extremer dan het 'normale' schommelen dat we kennen op de schommels bij de plaatselijke speeltuinen. Met kiiking is het de bedoeling dat er zo hard mogelijk geschommeld wordt, zodat de schommel over de kop zal zwaaien. Deze duizelingwekkende schommel vindt u niet zomaar in de speeltuin. Ze worden speciaal ontwikkeld.

De geschiedenis van kiiking

Kiiking is bedacht door de Est Ado Kosk. De naam is van het Etse woord voor 'zwaai' (kiik) afgeleid. Zijn eerste rondje op een zes meter hoge schommel draaide hij in 1996. Hij legde hiermee tevens de basis voor kiiking als sportieve activiteit. Nadat de kinderziektes uit de schommel waren gehaald, werd deze ingezet bij dagelijkse trainingen. Men wilde zo snel mogelijk en zoveel mogelijk rondjes over de kop zwaaien. De concurrentie werd groot, waardoor al snel een nieuwe schommel werd gebouwd. Eentje van acht meter hoog. Inmiddels is kiiking ook overgewaaid naar andere landen.

Kiiking als officiële sport

Sinds 1997 is kiiking uitgeroepen tot officiële sport. Het is de bedoeling om op een zo groot mogelijke hoogte over de kop te zwaaien. De schommelaars zitten vast aan een kiik, een enorme schommel. Tijdens de afdaling hurken zij door de knieën om vaart te maken, zodat zij met de schommel over de kop gaan. De constructie kan worden verhoogd (vergelijk het met hoogspringen waarbij de lat steeds hoger wordt geplaatst), zodat het steeds moeilijker wordt om 360 graden rond te schommelen. Het eerste record werd in 2000 gehaald, zeven meter en een centimeter. In 2004 werd dit record met een centimeter verbroken. Het huidige record staat op zeven meter en acht centimeter.

Wilt u deze duizelingwekkende schommel ook eens uitproberen? Bij kiikingsport.nl kunt u een kiiking schommel huren. Neem vrijblijvend contact met ons op.